lv
Glvpw2Na9aK757MoX8BQLcl7aebwzihRqrLZ1wZE
1137662

No 1.jūlija informācija par akciju ieķīlāšanu būs publiski pieejama

No 1.jūlija informācija par akciju ieķīlāšanu būs publiski pieejama

Valdība šodien atbalstīja grozījumus Komercķīlas likumā, kas paredz, ka no 1.jūlija akciju ieķīlāšana kļūs droša un caurspīdīga un informācija par šādu akciju ieķīlāšanu būs publiski pieejama, tādējādi tiks veicināts reģistrēto akciju kā ķīlas priekšmeta pievilcīgums. Grozījumus virzīja Tieslietu ministrija (TM).

Pašlaik akcijas var ieķīlāt kā komercķīlu, izņemot tās akcijas, kuras iegrāmatotas finanšu instrumentu kontā. Līdz ar to akcijas tiek pakļautas diviem dažādiem ķīlu režīmiem: akcijas, kuras ir iegrāmatojamas finanšu instrumentu kontā, ir ieķīlājamas saskaņā ar finanšu ķīlas noteikumiem, bet pārējās akcijas - kā komercķīla.

Turklāt šobrīd atšķiras kārtībā, kā akcijas un Privātā ierobežotas atbildības sabiedrības (SIA) pamatkapitāla daļas var tikt ieķīlātas kā komercķīla. SIA pamatkapitāla daļas ieķīlā speciālā kārtībā kā reģistrācijai pakļautas lietas, kas ļauj identificēt ieķīlātās pamatkapitāla daļas. Savukārt akcijas tiek ieķīlātas vispārējā kārtībā, tās īpaši neidentificējot.

Spēkā esošais Komerclikuma regulējums nenodrošina iespēju ticami un droši noskaidrot akciju sabiedrību akcionārus. Atšķirībā no SIA, par kuru dalībniekiem informācija tiek iesniegta Uzņēmumu reģistrā, kur ikviena persona var ar to iepazīties, akciju sabiedrību akcionāri tiek ierakstīti akcionāru reģistrā, kuru ved pati akciju sabiedrība un kurš nav publiski pieejams. Apstāklis, ka trūkst publiski pieejamas un ticamas informācijas par akcionāriem, noved pie akciju kā ķīlas priekšmeta nepievilcīguma, jo ķīlas ņēmējam nav iespējams drošā un uzticamā veidā noskaidrot ieķīlājamās akcijas īpašnieku, skaidrojusi TM.

Komerclikuma regulējums tiek grozīts un 1.jūlijā spēkā stāsies likums "Grozījumi Komerclikumā". Minētais likums paredz, ka akciju sabiedrībām turpmāk būs jāizvēlas viens no diviem akciju uzskaites un reģistrācijas veidiem.

Pirmais, akcijas jāieraksta akcionāru reģistrā, kurš tiks kārtots identiskā veidā kā SIA dalībnieku reģistrs, piemēram, katrai akcijai tiks piešķirts kārtas numurs un tiks iesniegts Uzņēmumu reģistrā, kur ikviena persona varēs ar to iepazīties, vai otrais variants, kad akcijas jāiegrāmato centrālajā vērtspapīru depozitārijā un informācija par lielākajiem akcionāriem jāsniedz Uzņēmumu reģistram paziņojumu veidā.

Tādējādi turpmāk Uzņēmumu reģistrā būs pieejama informācija par akcionāriem, kas veicinās arī akcijas kā ķīlas priekšmeta pievilcīgumu investoru acīs.

TM uzskata, ka likumprojektam ir pozitīva ietekme uz komercdarbības vidi, jo tas paaugstina akciju kā komercķīlas priekšmeta drošumu, paredzot, ka tiek skaidri identificētas ieķīlājamās akcijas un ka Uzņēmumu reģistrs, izdara komercķīlas atzīmi komercreģistrā un ņem to vērā akciju atsavināšanas gadījumā.

Tāpat kā līdz šim komercķīlas reģistrācijai būs jāiesniedz pieteikums Uzņēmumu reģistram. Pieteikuma iesniegšanas kārtība nemainās, taču, ieķīlājot akcijas, tas nepārprotami būs jānorāda pieteikumā.

Austrija aicina saglabāt mēra sajūtu attiecībā uz Krieviju

Austrijas ārlietu ministrs Aleksandrs Šallenbergs iebilst pret iespējamu aizliegumu piešķirt Šengenas vīzas Krievijas pilsoņiem un aicina "saglabāt mēra sajūtu" attiecībā uz Krieviju, ziņoja Austrijas laikraksts "Kronen Zeitung".

Ministrs nāca klajā ar...

Ceļošana vienatnē un 'nē' lielajiem viesnīcu tīkliem – tūrisma tendences 2023. gadā
Ceļošana nu vairs ne pamazām, bet strauji atgriežas pirmspandēmijas līmenī, un vairāki ārzemju mediji pauž, ka, neskatoties uz inflāciju un citām problēmām, kas jau pērn ietekmējušas tūrisma nozari, ceļošana šogad daudziem būs prioritāte. Tiek lēsts, k...
Sieru karaliene no Itālijas – kas ir burrata un kā to gardi apēst?
Virsraksts jau pasaka priekšā – pēc izskata stipri līdzīga mocarellai, tomēr citāda, ekstravagantāka ir burrata. Svaigais siers, dzimis Itālijā, dievināts kā uzkoda, salātu piedeva un vēl, un vēl…


Komentāri