lv
cUJ7zjyhbEtLotiN4QulaDMInaYOXSfow1yNSHzr
1117824

Apsveicami! Pērn Latvijas iedzīvotāji ziedojuši asinis 57 650 reizes

Apsveicami! Pērn Latvijas iedzīvotāji ziedojuši asinis 57 650 reizes

Pērn bijusi lielākā asinsdonoru atsaucība pēdējo 11 gadu laikā, un visā Latvijā pilnasinis ziedotas 57 650 reizes, kas ir par 1200 reizēm vairāk nekā gadu iepriekš, liecina Valsts asinsdonoru centra (VADC) apkopotā informācija. Pērn audzis arī to donoru skaits, kuri ziedojuši asinis atkārtoti.

Lai nodrošinātu nepieciešamos asins komponentus, VADC arī cenšas doties tuvāk donoriem. Tā 2022.gadā VADC devies 656 izbraukumos, no tiem 250 - ar specializēto autobusu. Šajos izbraukumos VADC sagatavojis pusi no visiem asins krājumiem, tāpēc arī nākamajā gadā pievērsīs papildu uzmanību jaunu vietu atrašanai, un centrs saka īpašu paldies visiem uzņēmumiem, pašvaldībām un izglītības iestādēm, kuri sadarbojas un atbalsta donoru dienu rīkošanu.

Kā atzina VADC direktore Egita Pole, Covid-19 pandēmijas laika attālinātā darba situācija, kurā daudzi strādāja mājās, arī donoru kustībai un izbraukumu organizēšanai bija liels izaicinājums. Viņa atzīmēja, ka pagājušā gada notikumi vēlreiz apliecināja cik atsaucīgi ir Latvijas cilvēki - "ja kāds ir nonācis nelaimē, mēs sadodamies rokās un nesavtīgi sniedzam palīdzību".

Pole aicina ikvienu arī šogad būt daļai no asinsdonoru kustības, un tādējādi būt par kāda dzīvības glābēju.

VADC aicina donorus ziedot asinis kādā no pastāvīgajām asins ziedošanas vietām vai izbraukumos. Asinis drīkst ziedot gan pret Covid-19 vakcinēti, gan nevakcinēti iedzīvotāji. Visās ziedošanas vietās tiek ievēroti pastiprināti piesardzības pasākumi, lai garantētu drošu vidi. VADC prioritāte ir rūpēties gan par VADC personāla, gan donoru drošību, kā arī nodrošināt drošus asins komponentus slimnīcām.

Stoltenbergs atbalsta smago ieroču piegādi Ukrainai lielākā apjomā

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs paudis atbalstu smago ieroču piegādei Ukrainai lielākā apjomā.

"Nesen dotie solījumi par smago kara tehniku ir svarīgi," intervijā vācu laikrakstam "Handelsblatt" sacīja Stoltenbergs, paužot cerību, ka nākotnē iz...

Sadales tīkls svētdien novērsis 97 vēja radītos bojājumus

AS "Sadales tīkls" svētdien novērsis 97 vēja radītos bojājumus un pašlaik situācija elektrotīklā ir mierīga, informēja "Sadales tīkla" pārstāvji.

Svētdien Latvijas teritoriju šķērsoja vējš, kas brāzmās sasniedza spēku 16-21 metrs sekundē. Plaši bojājumi...

Pirmdienas joku deva

Smejies vesels!

###

stāvs. Pie durvīm klauvē. Saimniece jautā:

– Kas tur ir?

– Stiklinieks pēc izsaukuma.

– Jā, protams, sen jau gaidām, nāciet virtuvē!

Pēc 10 minūtēm atkal klauvē pie durvīm.

– Kas tur ir?

– Stiklinieks!

– Pie mums jau viens atnā...



Komentāri