lv
2r8KfG9Buxqtlx7LpOpnxy7F1VLJ9Y6mt0MvpNAF
110407

Vai ūdenspīpe ir veselīgāka par cigaretēm? Jautājam speciālistam

Vai ūdenspīpe ir veselīgāka par cigaretēm? Jautājam speciālistam

Mazdēls ikdienā nesmēķē, taču nedēļas nogalēs, ballītēs ar saviem draugiem aizraujas ar ūdenspīpi. Viņš saka, ka tā nav kaitīga un esot pavisam nevainīga izklaide. Mani māc šaubas, jo palicis prātā kāds TV rādīts sižets, ka būtībā tā ir tā pat smēķēšana. Kā man pārliecināt mazdēlu, lai atsakās no ūdens pīpes?
Vecmāmiņa Lauma

Vecmāmiņai ir taisnība – brīvā laika pavadīšana pie ūdenspīpes ir iecienīta izklaide daudziem. Jā, arī tiem, kuri ikdienā nesmēķē. Taču šāda izklaide nav nemaz tik nevainīga! Uzskats, ka ūdenspīpes dūmi ir mazāk kaitīgi nekā cigarešu, un ka tā nenodara ļaunumu veselībai, ir maldīgs. Lai gan dūmi pirms nonākšanas plaušās atdziest – tie tāpat ir pilni ar kancerogēnām vielām un palielina risku saslimt ar vēzi. Jo jebkāda veida tabakas lietošana ir kaitīga, proti veselībai nodarītais kaitējums ūdenspīpju smēķēšanas rezultātā ir identisks kaitējumam, kas tiek radīts smēķējot citus tabakas izstrādājumus. Smēķēšanas rezultātā var attīstīties sirds un asinsrites sistēmas slimības, elpošanas sistēmas slimības, ļaundabīgie audzēji un priekšlaicīga nāve.

Tiek uzskatīts, ka ūdenspīpes dūmi, kas tiek filtrēti caur ūdeni, nesatur veselībai kaitīgās vielas. Taču patiesībā, smēķējot tabakas dūmus caur ūdeni, netiek izfiltrētas kancerogēnās vielas. Caur ūdeni filtrēti dūmi rada kaitējumu plaušām un sirdij. Tāpat ir nepareizi domāt, ka ūdenspīpes tabaka satur augļus, kādēļ tās smēķēšana ir veselīgāka nekā cigarešu smēķēšana. Ūdenspīpju tabaku bieži mērcē glikozes sīrupā un sajaut ar augļiem. Šāda tehnika nepadara tabaku veselīgu – tas ir mārketinga triks, kā piesaistīt patērētāju, jo dedzināta tabaka neož īpaši labi un tādu neviens nevēlētos lietot. Turklāt augļi ir jāēd, nevis jāpīpē.

Jāuzsver, ka īpaši riskanta ir dalīšanās ar ūdenspīpes iemuti, jo tas pakļauj cilvēku dažādam infekciju riskam. Ūdenspīpes caurulītē esošais siltums un mitrums ir īpaši labvēlīgi baktērijām un sēnītēm. Tas nozīmē, ka arī jauns iemutis smēķētājus nepasargā no dažādu infekciju riska. Smēķējot ūdenspīpi, atkarības veidošanos rada ne tikai tabakas dūmos esošais nikotīns, bet arī ūdenspīpes sagatavošanas rituāls, ūdenspīpju tabakai pievienotie aromatizētāji un ūdenspīpes smēķēšanas process.

Izsmēķētas ūdenspīpes tabakas dūmi, tāpat kā cigaretes satur:

-oglekļa monoksīdu jeb tvana gāzi (samazina skābekļa līmeni asinīs);

-smagos metālus (var bojāt iekšējo orgānu darbību);

-vēzi izraisošās vielas (piemēram, darvu).

Slimību profilakses un kontroles centra Atkarības slimību riska analīzes nodaļas vecākā sabiedrības veselības analītiķe Una Mārtiņsone

Latvijas florbolisti pasaules čempionātā uzvar Igauniju un iekļūst ceturtdaļfinā

Latvijas vīriešu florbola izlase trešdien Šveices pilsētā Vintertūrā pasaules čempionāta astotdaļfinālā ar rezultātu 5:2 (1:0, 0:2, 4:0) uzvarēja Igauniju, nodrošinot vietu labāko astotniekā.

Divus vārtus Latvijas labā guva Rolands Kovaļevskis un Jānis ...

Florbola valstsvienībai pasaules čempionātā pirmā uzvara nodrošina ceturtdaļfinālu
Latvijas vīriešu florbola izlase trešdien Šveices pilsētā Vintertūrā pasaules čempionāta astotdaļfinālā ar rezultātu 5:2 uzvarēja Igauniju, nodrošinot vietu labāko astotniekā.
Kallasa par mazticamu uzskata savu virzīšanu NATO ģenerālsekretāra amatam

Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa iespējamību, ka viņa kļūs par nākamo NATO ģenerālsekretāri, nodēvējusi par "ārkārtīgi mazticamu".

Nedēļas nogalē ASV laikraksts "The New York Times" (NYT) Kallasu minēja starp potenciālajiem NATO ģenerālsekretāra a...



Komentāri