lv
kDW3PIDR9e7IHTJYL610lVQkj92akLfpL6eM3acY
107626

Kāda Latvijā ir vistas gaļas kvalitāte? Jautājam speciālistam

Kāda Latvijā ir vistas gaļas kvalitāte? Jautājam speciālistam

Atminos laikus, kad veikalā pirktās vistas bija ar zilu nokrāsu. Tikai retā kautā klukste bija tīri balta. Tagad visas veikalā nopērkamās vistas ir kā nule no kosmētikas salona iznākušas. Man patiesi gribas zināt, vai ar antibiotikām sašpricētu un ar īpašām zālēm apstrādātu vistu nemaz mūsdienās nevar nopirkt? Esmu dzirdējis pat tādas teikas, ka vistas baro, rīklē ieliekot zondi, un tās līdz kaušanai izaug tikai dažu mēnešu laikā. Cilvēki mēļo, ka arī "Ķekavas" vistas pirms kaušanas ar kaut ko tiek sašpricētas un tur strādājošie darbinieki tās nelietojot pārtikā un neiesakot to darīt saviem tuviniekiem.
Vilnis

Latvijā audzētajām vistām ir vieni no augstākajiem labturības rādītājiem. Mazie cālīši ēd speciālu barību, kuras sastāvā ir graudaugi, un tie ir bagātināti ar vitamīniem, minerālvielām un antioksidantiem.

Lai samazinātu antibiotiku izmantošanu, ražotāji rūpīgi ievēro higiēnas prasības un vistām ir iespēja staigāt pa skujkoku mulču, tādējādi mazinot slimību izplatību. Eiropas Savienības (ES) likumdošana paredz, ka gaļā ir atļauta antibiotiku atlieku klātbūtne likuma noteikto normu robežās, – ja tā tiek izpildīta, gaļa ir droša lietošanai uzturā.

Pārliecināties par to, ka gaļā antibiotiku atlieku nav vispār, var tad, ja uz gaļas marķējuma ir norāde, ka dzīvnieka audzēšanas laikā antibiotikas nav dotas. Šādu informāciju izvietot uz iepakojuma nedrīkst kurš katrs. Ir jāizpilda ES likumdošanas prasības attiecībā uz papildu norādēm, ko sniedz ražotājs marķējumā. Marķējums «Audzēts bez antibiotikām» apliecina, ka produktā nav nekādu antibakteriālo zāļu pēdu. To var pierādīt tikai laboratorijā ar īpaši jutīgu antibiotiku atlieku noteikšanas metodi.

Sertificēta uztura speciāliste Lizete Puga

Hersonu aizsargā līdz 50 tūkstošiem okupantu; deputāts ziņo par frontes sabrukumu apgabalā
Krievijas okupēto Hersonu aizsargā no 30 līdz 50 tūkstošiem karavīru, kuri pilsētu pamest negrasās, paziņojis Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes priekšsēdētājs Vadims Skibickis.
Šoigu paziņo par spēku atvilkšanu no Hersonas labā krasta
Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu piektdien devis rīkojumu sākt okupācijas spēku izvešanu no Ukrainas Hersonas apgabala Dņepras labajā krastā, vēsta raidsabiedrība BBC.
Politologs nesaredz iespējas JV veidot citus koalīcijas modeļus
Valdības veidošanas modelī nav daudz alternatīvu - ja Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) netiek iekļauta koalīcijā, ir grūti saprast, kādas vēl ir izvēles iespējas, pauda Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes dekāns un politologs Jānis I...


Komentāri