lv
OvC2DXO0FWWqp7k4b0owYJ8mfhaXQ0OR0f5hLkUU
1073123

Čehijā notiek prezidenta vēlēšanas

Čehijā notiek prezidenta vēlēšanas

Čehijā piektdien un sestdien notiek prezidenta vēlēšanās, kurās nākamo valsts galvu izvēlēsies 8,3 miljoni balsstiesīgo.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka par prezidenta amatu cīnīsies miljardieris un populistiskais bijušais premjerministrs Andrejs Babišs, bijušais armijas ģenerālis Petrs Pavels un bijusī universitātes rektore un ekonomikas profesore Danuše Nerudova.

Vēlēšanu iecirkņi Čehijā tiks atvērti piektdien plkst.14 (plkst.15 pēc Latvijas laika) un slēgti pēc sestdienas plkst.14.

Ja neviens no astoņiem kandidātiem neiegūs absolūtu vairākumu, pēc divām nedēļām gaidāma otrā kārta, kurā sacentīsies divi visvairāk balsu ieguvušie kandidāti.

Čehijas prezidenta pilnvaras paredz konstitucionālās tiesas tiesnešu iecelšanu un likumu nosūtīšanu otrreizējai izskatīšanai parlamentā.

Priekšvēlēšanu kampaņas laikā liela uzmanība tika pievērsta kandidātu personībām, kā arī tādiem aktuāliem jautājumiem kā augstā inflācija un karš Ukrainā.

Pašreizējā Čehijas prezidenta Miloša Zemana amata termiņš beidzas marta nogalē. 78 gadus vecais politiķis amatā ir bijis divus termiņus un vairs nav tiesīgs kandidēt uz valsts prezidenta amatu.

Aparjode un Bērziņa Siguldā Nāciju kausā izcīna pirmās divas vietas

Latvijas kamaniņu braucējas Kendija Aparjode un Sigita Bērziņa piektdien Siguldā Pasaules kausa (PK) posmā kamaniņu sportā izcīnīja attiecīgi pirmo un otro vietu Nāciju kausa sacensībās.

Aparjode trasi veica 41,944 sekundēs, kamēr Bērziņa finišu sasnied...

Sekmīgākai naida noziegumu apkarošanai policijai nepieciešami plašāki instrumenti, saka Ruks
Lielākā daļa naida noziegumu notiek virtuālajā vidē, taču to sekmīgākai apkarošanai policijai ir nepieciešami plašāki instrumenti, piektdien Sabiedrības integrācijas fonda rīkotajā konferencē par naida noziegumiem atzina Valsts policijas priekšnieks Ar...
'Pieņemt nedrīkst atraidīt' – kāds liktenis sagaida Baltkrievijas slazdā nokļuvušos migrantus?
Jau pusotru gadu trīs Latvijas novados Baltkrievijas pierobežā izsludināta ārkārtējā situācija nelegālo migrantu krīzes dēļ, un valdība šo statusu plāno pagarināt jau sesto reizi. Vienlaikus tiek gatavoti grozījumi Valsts robežsardzes likumā, lai notei...


Komentāri