lv
p3a3pIcbxj3ky5qxIIFRTSeQrKpTDymckKoQt1Ku
1057817

Krievijas pārstāve pamet Andersena balvas žūrijas prezidentes amatu

Krievijas pārstāve pamet Andersena balvas žūrijas prezidentes amatu

No amata atkāpusies līdzšinējā Starptautiskās Bērnu un jaunatnes literatūras padomes (IBBY) Hansa Kristiana Andersena balvas žūrijas prezidente Krievijas pārstāve Anastasija Arhipova, paziņojumā pavēstīja IBBY prezidente Silvija Vardela un šīs organizācijas izpildkomiteja.

Krievijas pārstāves atrašanās žūrijas prezidenta amatā bija izsaukusi daudzu organizācijas dalībvalstu kritiku, bet Dānijas karaliene Margrēte II atteicās būt par Andersena balvas patronesi, kamēr prestižo amatu ieņem Arhipova. Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome (LBJLP) atsauca nomināciju Andersena balvai.

Kā paziņojumā norādīja Vardela un IBBY izpildkomiteja, Arhipova izprot to, kā lietas uztver ārpasaule, kā arī apzinās IBBY darba svarīgumu un tāpēc iesniegusi atlūgumu.

Par pagaidu priekšsēdētāju, kas administrēs 2024.gada žūrijas procesu, IBBY izpildkomiteja iecēlusi bijušo IBBY izpilddirektori Lizu Peidžu.

"IBBY stingri un viennozīmīgi nosoda Krievijas militāro agresiju pret Ukrainu. IBBY pasaules kopiena atbalsta IBBY Ukrainas nacionālo sekciju, tai strādājot, lai kalpotu bērniem un ģimenēm," teikts paziņojumā.

Plašāka sabiedrības uzmanība tam, ka Andersena balvas žūrijas prezidenta amatā atrodas Krievijas pārstāve Arhipova, kas cita starpā arī iesaistīta Kremļa kara propagandas projektos, tika pievērsta, kad no balvas patroneses goda atteicās Dānijas karaliene Margrēte II.

Septembrī, kad Krievijas pilna mēroga karš pret Ukrainu bija turpinājies jau pusgadu, IBBY kongresā Malaizijā balvas žūrijas prezidenta amatā tika ievēlēta Krievijas ilustratore un mākslas profesore Arhipova.

Viņas ievēlēšana organizācijā izraisīja šķelšanos.

Valstu vidū, kas mēģināja panākt, ka Arhipova no amata aiziet, bija Ukraina, Moldova, Beļģija, Baltijas valstis un Ziemeļvalstis.

Atbildot uz kritiku, organizācijas valde skaidroja, ka tās locekļi nepārstāv valdības, bet tikai paši sevi - kā māksliniekus, rakstniekus un izdevējus.

Savukārt dalīborganizācijas, kas nevēlējās Arhipovas atrašanos žūrijas prezidenta amatā, atgādināja, ka viņa ir ne tikai ilustratore, bet arī atrodas Maskavas Mākslinieku apvienības valdē un ka šī organizācija aktīvi nodarbojas ar kara propagandu.

Nesen noslēdzies šīs organizācijas konkurss, kurā Krievijas mākslinieki varēja iesniegt plakātus, video un sociālo mediju mēmes izmantošanai kara un mobilizācijas popularizēšanas kampaņā.

Iesniegtajiem darbiem cita starpā jāpopularizē "krievu vēsturisko zemju atkalapvienošana".

Rīgas ielās likvidētas bīstamas bedres 2800 kvadrātmetru platībā

Rīgas ielās likvidētas satiksmei bīstamas bedres gandrīz 2800 kvadrātmetru platībā, informēja Rīgas domes Komunikācijas pārvalde.

Pašvaldībā norāda, ka, saglabājoties mainīgiem laika apstākļiem, daudzviet Rīgā uz ielām strauji veidojas bedres.

Šajā ziem...

Aicina Karabahas armēņus pieņemt Azerbaidžānas pilsonību vai doties prom

Azerbaidžānas prezidents Ilhams Alijevs plašā intervijā, kas šonedēļ publicēta valsts informācijas aģentūrās, aicinājis Kalnu Karabahas armēņus pieņemt Azerbaidžānas pilsonību vai doties prom, kaut vai "miera uzturētāju kraviniekos".

Viņš arī noliedza, ...

Maska bagātības kritums pārspējis pasaules rekordu

ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmuma "Tesla Motors" īpašnieks un vadītājs Īlons Masks pārspējis pasaules rekordu attiecībā uz visu laiku lielāko bagātības samazināšanos, liecina Ginesa rekordu apkopotāju "Guinness World Records" sniegtā informācija.

Tā ...



Komentāri