lv
GmNZ3JLYoCR2oAsm7uase5RPIuwD8YHosI28NJ57
1038616

Vēstures muzejā notiks Senioru diena

Vēstures muzejā notiks Senioru diena

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs no šodienas reizi mēnesī rīkos Senioru dienu, kad, uzrādot pensionāra apliecību, bez maksas varēs aplūkot gan Latvijas vēstures ekspozīciju no akmens laikmeta līdz mūsdienām, gan visas tematiskās izstādes.

Kā informēja muzeja pārstāve Astrīda Burbicka, to būs iespējams darīt individuāli vai piedaloties organizētā ekskursijā gida pavadībā.

Seniori gaidīti muzejā šodien no plkst.10 līdz 17. Līdzās Latvijas vēstures ekspozīcijai apskatāmas četras izstādes: vēsturisko krāsu fotogrāfiju izstāde "Krāsainā Latvija", izstāde "Satversme 100+", kas ļauj izzināt Satversmes veidošanas vēsturi, iepazīt personības, kas piedalījās nozīmīgā dokumenta izstrādē. Tāpat aplūkojama pastāvīgā izstāde "Latvijas valsts dibinātāji" un izstāde "Nauda Latvijā".

Savukārt plkst.12 seniori aicināti piedalīties organizētā ekskursijā izstādē "Krimplēnmānija. Modes kliedziens padomju garderobē", kas apskatāma līdz 15.janvārim. Izstāde veltīta spilgtai sava laika modes parādībai - krimplēna apģērbam.

Muzeja pārstāve atzīmē, ka jau drīz pēc parādīšanās veikalos krimplēns kļuva par visiekārotāko garderobes daļu - no tā šuva kleitas, sarafānus, kostīmus, uzvalkus un vieglos mēteļus. Līdz ar krimplēnu populārākas kļuva košās, piesātinātās krāsas, kas mainīja līdz tam pelēcīgo padomju ikdienas vizuālo realitāti, un blakus vienkrāsainajiem krimplēna tērpiem bieži parādījās arī drosmīgāki raksti. "Krimplēnmānija" bija ne tikai "skriešana pakaļ modei", kas raksturīga visiem laikmetiem un paaudzēm. Tā parādīja arī preču trūkuma jeb deficīta mērogus, kā arī privātas pazīšanās jeb "blata" izpausmes PSRS ikdienā.

Tāpat seniori šajā dienā aicināti piedalīties muzeja projektā "Gadsimta stāsti". Tajā tiek dokumentētas un saglabātas liecības par 20.gadsimta un arī 21.gadsimta sākuma ikdienas dzīvi Latvijā - to dzīvesveidu, kuru vēl atceras pašlaik dzīvojošās paaudzes, bet kas pamazām sāk izzust no sabiedrības kopējās atmiņas. Seniori varēs projektu papildināt ar savu atmiņu stāstu par sev aktuālu tematu, to ierakstot turpat muzejā ar darbinieku palīdzību vai vēlāk mājās, pieslēdzoties projektam tiešsaistē "emuzejs.lnvm.lv/stasti".

Nākamā Senioru diena paredzēta 1.februārī, kad plkst.12 notiks ekskursija izstādē "Satversme 100+", bet 1.martā plānotajā senioru dienā seniori tiks aicināti uz ekskursiju izstādē "Krāsainā Latvija".

Burbicka uzsver, ka Latvijas Nacionālais vēstures muzejs atrodas četrstāvu ēkā bez lifta un pacēlāja. Ekskursiju laikā vajadzības gadījumā būs nodrošināti saliekamie krēsli klausītāju atpūtai.

Neste šogad katrā Baltijas valstī plāno atklāt vismaz vienu elektroauto uzlādes staciju

Degvielas mazumtirgotājs "Neste" šogad plāno atklāt vismaz pa vienai elektroauto uzlādes stacijai katrā Baltijas valstī un līdz 2030.gadam nodrošināt tīkla pārklājumu, intervijā teica SIA "Neste Latvija" valdes priekšsēdētājs Armands Beiziķis.

Viņš stās...

Nedēļas otrajā pusē laiks kļūs siltāks

Tuvākajās dienās Latvijā nedaudz paaugstināsies gaisa temperatūra, gaidāms brāzmains vējš un nokrišņi - pārsvarā lietus, prognozē sinoptiķi.

Sākot ar ceturtdienas vakaru, gaisa temperatūra sasniegs +4..+7 grādus, vienīgi valsts austrumos saglabāsies par...

Turpinās iztiesāt Rīgas enerģijas valdes locekļu krimināllietu par mēģinājumu krāpties ar OIK

Rīgas pilsētas tiesa Vidzemes priekšpilsētā šodien plkst.10 turpinās skatīt krimināllietu, kurā viens esošais SIA "Rīgas enerģija" valdes loceklis un viens bijušais valdes loceklis apsūdzēti par mēģinājumu ar viltu iegūt tiesības nodot elektroenerģiju ...



Komentāri