lv
FNbxAwTbMIN7iXrVPyPf8ZvSimOMAA9nYK3acyWI
1032852

VID rezerves datu centra izveidei piešķir 584 600 eiro

VID rezerves datu centra izveidei piešķir 584 600 eiro

Valdība otrdien atbalstīja papildu 584 600 eiro piešķiršanu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) rezerves datu centra (DC2) izveidei.

Ņemot vērā, ka rezerves datu centra izveide ir kritiski svarīga un ir būtisks priekšnosacījums, lai esošajā ģeopolitiskajā situācijā varētu rūpēties par VID datu drošību un spēju atjaunot VID pakalpojumus digitālajā vidē, nepieciešams palielināt projekta īstenošanas finansējumu par 584 600 eiro, norāda Finanšu ministrijā (FM).

Projekta "Nodokļu pakalpojumu automatizācija" īstenošanas kopējais plānotais finansējums noteikts 3 284 600 eiro apmērā.

FM norāda, ka VID informācijas sistēmas šobrīd tiek darbinātas 24 stundas dienā, septiņas dienas nedēļā, 365 dienas gadā vienā datu centrā Talejas ielā 1, Rīgā (DC1), bet to rezerves kopijas glabājas attālinātā Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) datu centrā Zaķusalas krastmalā 1, Rīgā (DC2). Abos datu centros VID nomā serveru statnes no LVRTC.

Šāds infrastruktūras izvietojums datu centros nenodrošina VID darbības nepārtrauktības plānā noteiktos darbības atjaunošanas laikus (pirmās kategorijas uzdevumi - astoņu stundu laikā, otrās kategorijas uzdevumi - 96 stundu laikā), jo visa infrastruktūra atrodas vienā adresē DC1. Tādējādi VID informācijas sistēmu darbība nav iespējama katastrofu/avāriju gadījumos, piemēram, elektroapgādes atslēguma vai ugunsgrēka gadījumā DC1.

FM informē, ka 2020.gadā bija divi pārtraukumi ar pilnīgu DC1 darbības atteici, par kuru norisi un izrietošajām sekām tika informēta FM. 2021.gada maijā informācijas sistēmu programmatūras izstrādātāja kļūdas dēļ pārtrauca darboties tolaik galvenais VID datubāžu serveris. Problēmas novēršanai tika patērētas trīs dienas, kuru laikā nedarbojās vai tikai daļēji darbojās četras VID pamatdarbību nodrošinošās informācijas sistēmas.

Savukārt 2022.gada februārī VID datubāžu serveris bojājuma dēļ zaudēja daļu no datu glabātavas, bojājumu izdevās novērst tikai četru dienu laikā. Rezultātā izveidojās kritiska situācija muitas jomā, jo tās darbinieki nespēja pildīt muitošanas procedūras, kas ietekmēja komersantu darbu.

Visi minētie incidenti nebūtu izraisījuši kritiskas sekas valsts mērogā, ja DC1 izvietotās VID informācijas sistēmas būtu dublētas rezerves datu centrā (DC2), skaidro FM.

Lai gan rezerves kopijas VID datubāzēm tiek regulāri nodrošinātas, VID rīcībā esošo datu drošības risinājumu stiprināšana ģeopolitisko notikumu fonā ir kritiski risināms jautājums, jo ir saistīts ne tikai ar spēju atkopties pēc neplānotiem tehnoloģiskajiem pārtraukumiem, bet arī garantēt VID datu saglabāšanu ārkārtas situācijās un iespējami ātru kopējās infrastruktūras darbības atjaunošanu, ko var garantēt ar DC2 darbību. Saglabājoties ļoti augstiem drošības riskiem, VID DC2 izveides nepieciešamība ir kritiski svarīga, uzsver FM.

Papildu 584 600 eiro paredzēti, lai nodrošinātu uz "Oracle" tehnoloģijām darbināmo VID informācijas sistēmu datubāžu migrāciju un datu dublēšanu valsts nozīmes datu centrā un esošā tīkla pielāgošanu.

Cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem būs jauns atbalsta pakalpojums

Cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem būs pieejams jauns atbalsta pakalpojums - atbalsta personas lēmumu pieņemšanas (APLP) pakalpojums, otrdien lēma valdība.

Kā skaidroja Labklājības ministrijā (LM), pakalpojums paredz samazināt vajadzību pēc rīcīb...

ASV vēstnieks: Latvijas drošība ir arī ASV drošība

Latvijas drošība ir arī ASV drošība, šodien tikšanās laikā ar Saeimas priekšsēdētāju Edvardu Smiltēnu (AS) sacīja ASV vēstnieks Latvijā Džons Leslijs Kārvails.

Kā informēja Saeimas Preses dienestā, Kārvails atzīmēja, ka Latvija un ASV ir cieši draugi, k...

Pērn skatītākais televīzijas kanāls bija LTV1. Kas otrais?

Pagājušajā gadā skatītākais televīzijas (TV) kanāls bija LTV1, kura skatīšanai veltīti 12,3% no kopējā TV skatīšanās laika, informēja pētījumu kompānijas "Kantar" pārstāvji

Otrs skatītākais TV kanāls pērn bija TV3, kura skatīšanās laika daļa bija 10,7%....



Komentāri