lv
aDr2OZLiajdmukiCaQrrAG0GRNiYd0kfd9BvhqwN
1024503

Būves, kas stāv tūkstošgadēm. Zinātnieki atklāj romiešu betona noslēpumu

Būves, kas stāv tūkstošgadēm. Zinātnieki atklāj romiešu betona noslēpumu
Romas Panteons ir grandiozs piemērs tā laika būvinženieru prasmēm. Un ne tikai – lai pasaulē lielākā šāda veida betona konstrukcija stāvētu divtūkstoš gadu, arī materiāliem jābūt izciliem. Un kā ar akveduktiem, kas ir viena no slavenākajām romiešu arhitektūras "preču zīmēm"? Daži no tiem aizvien funkcionē. Nupat starptautiska zinātnieku komanda paziņojusi, ka liela daļa panākumu slēpjas tajā, kā romieši gatavoja betonu. Materiāls bijis ar lieliskām pašcementējošām īpašībām un efektīvi aizdarījis izveidojušās mikroplaisas. Taču kāpēc?
Beļģijā energocenu dēļ par desmit gadiem pagarina divu kodolreaktoru darbību
Beļģijā līdz 2035. gadam pagarināts divu kodolreaktoru darbība laiks. Tā iemesls ir enerģijas cenu straujais kāpums pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā.
AT skatīs divu policistu kukuļa pieprasīšanas krimināllietu

Augstākā tiesa (AT) šodien rakstveida procesā skatīs krimināllietu, kurā par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu no ārzemnieka apsūdzēti divi policisti, informēja AT.

Iepriekš lietu bija plānots rakstveida procesā skatīt 30.novembrī, bet tiesas noslodzes ...

Akciju cenas Volstrītā mainās dažādos virzienos

Akciju cenas Volstrītā pirmdien mainījās dažādos virzienos, bet ASV dolāra vērtība kritās, tirgiem apsverot iespējamību, ka ASV ekonomikā var tikt panākta vēlama "mīksta piezemēšanās". Eiropas biržās akciju cenas pieauga.

Šonedēļ ir gaidāma ASV patēriņa...



Komentāri