lv
vaEKNdC9EPSxcvajMVqzpVPnlHPCMiGAUfWlvpza
1011132

LVSADA pārrunās ar Meņģelsoni veselības nozarē esošās problēmas

LVSADA pārrunās ar Meņģelsoni veselības nozarē esošās problēmas

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) vadība rīt, 10.janvārī, tiksies ar veselības ministri Līgu Meņģelsoni, lai apriestu veselības nozares problēmas un veidus, kā tās risināt, informēja LVSADA biroja administratore Vita Pluša. Tikšanās paredzēta plkst.15.30 Veselības ministrijā.

LVSADA jau pērnā gada nogalē nosūtīja veselības ministrei vēstuli, kurā aicināja iespējami drīz tikties. Tikšanās steidzamību atbalsta arī Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības vadība. Vēstulē LVSADA uzsvēra, ka cilvēkresursu trūkums nozarē ir tik nopietns, ka apdraud medicīniskās palīdzības savlaicīgumu un kvalitāti, tādā veidā nopietni vājinot valsts drošību.

Ņemot to vērā, LVSADA jau ir iesniegusi attiecīgus priekšlikumus par Valdības rīcības plāna papildināšanu. Priekšlikumi ir pamatoti ar atsaucēm uz Eiropas Komisijas un Pasaules Veselības organizācijas ieteikumiem Latvijai, statistikas datiem no "Eurostat" un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) publikācijām, kā arī Latvijas Republikas politikas plānošanas dokumentiem.

Viens no priekšlikumiem paredz palielināt valsts finansējumu veselības aprūpei, lai divu gadu laikā valdības izdevumi veselības aprūpei sasniegtu vismaz 12% no vispārējās valdības izdevumiem un vismaz 5% no iekšzemes kopprodukta.

Otrs priekšlikums paredz, ka trīs gadus pēc kārtas tiek būtiski paaugstināts atalgojums nozares darbiniekiem, lai 2025.gadā beidzot izpildītu tos rādītājus, ko valdība rakstiski solīja pirms divdesmit gadiem. LVSADA atzīmēja, ka tā dēvētais jaunais algu modelis sākotnēji mediķiem solīja krietni mazāku darba samaksas pieaugumu, tādējādi mēģinot attaisnot politiķus par labvēlīgāku valdības rīkojumu nepildīšanu. Turklāt, pēc iepriekšējās Krišjāņa Kariņa valdības lēmuma konkrēts darba samaksas pieauguma grafiks no modeļa ir pazudis vispār.

Ieņemts Kongress un atstādināts gubernators: kas svētdien notika Brazīljā
Pēc vairāku stundu ilgām sadursmēm Brazīlijas policijai izdevies atgūt kontroli pār valsts institūcijām, kuru telpās svētdien bija ielauzušies tūkstošiem eksprezidenta Žaira Bolsonaru atbalstīji. Savukārt prezidents Luišs Inasiu Lula solījis demonstran...
F-1 paplašināšanās: 'Andretti' apvieno spēkus ar 'Cadillac'; FIA prezidentu pārsteidz nelabvēlīgā attieksme
ASV motorsporta komanda "Andretti" spērusi nopietnu soli, lai ienāktu prestižākajā autosporta klasē F-1, panākot vienošanos ar vienu no lielākajiem pasaules autobūves uzņēmumiem "General Motors" un tās zīmolu " Cadillac". Tomēr arī šis piedāvājums daud...
NATO noraida Belgradas lūgumu Kosovā dislocēt Serbijas karavīrus
NATO ir noraidījusi Belgradas lūgumu izvietot Kosovā 1000 serbu drošības un militārpersonu, paziņoja Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs, uz kura teikto atsaucas "Politico".


Komentāri